tisdag 23 februari 2010

Bäst före-datum

Man kan uppenbarligen räkna ut sin "äggstocksålder" enligt en artikel på aftonbladet från i förra veckan.

Blev lite nervös av att läsa det här och undrar om ni andra som gjort ivf fått reda på vad ni har för äggstocksålder. Tänk om man pga alla hormoner gör helt slut på sina äggreserver som annars hade varat mycket längre?

Kanske inte skadar att fråga på kliniken nästa gång man är där. De kanske kollar det här AMH-hormonet samtidigt som de kollar nivåer av FSH också. Fan, jag kan för lite om de här hormonerna och nivåerna. Känner att jag måste läsa på lite och lära mig vad de olika hormonerna gör och innebär.

Är det nån av er som är duktig på det här får ni gärna dela med er. Har svårt att tro att jag är den enda som undrar =)

13 kommentarer:

  1. Nope, har inte fått reda på "äggstocksålder". Vi är ju inne på vårt tredje försök nu och det har ju varit 13-15 äggblåsor vid varje plock. Plus att jag har ganska bra reserv att börja med.

    Jag är väldigt tveksam kring det du beskriver. Jag menar en hel del börjar ju IVF för att de har en dålig reserv med äggblåsor från början...

    Kan ju fråga nästa gång jag pratar med dom om de hört om detta, men jag blir inte speciellt orolig.

    Ha nu en skön resa! KRAM Sara K

    SvaraRadera
  2. Oj, här är en sida som jag får komma ihåg! Jag är också 28 år och ofrivilligt barnlös. Vi har försökt sedan oktober -06 och har 3 missfall i bagaget... Hoppas du har kraft att kämpa vidare.

    SvaraRadera
  3. Sara K: Jag har faktiskt aldrig hört talas om att man börjar med ivf för att man fått reda på att man har dålig äggblåsereserv. Men man lär sig nåt nytt varje dag :)

    Hur har du fått reda på att du har bra reserv? Är det något som de berättat för dig under utredningen? Hade varit intressant att veta vad man har för reserv själv.


    Diana: Välkommen hit! :)

    SvaraRadera
  4. Hej hopp !Jag har följt din blogg nu ett tag och följer den med spänning och nyfikenhet. Jag ska snart börja med vår 4:e IVF med tre missfall med mig i bagaget och jag har kollat upp det här med äggblåser och jag kan lugna dig med att min läkare sa att de ägg du stimulerar är de som redan ligger i äggstocken och som sedan vid en vanlig menscykel skrumpnar ihop och kommer ut som menstration. Allstå, du gör inte av med fler ägg än du normalt gör vid varje menscykel pga utav hormonstimuleringar, utan det du gör är att du ger varje ägg en möjlighet att faktiskt bli ett embyo. Jag hopppas att jag inte var för otydlig i min beskrivning, men det här har i alla fall min IVF läkare sagt till mig. Håller tummarna för er! kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Hade ingen aning om att man kunde ta ett blodprov. Kunde inte läsa artikeln eftersom jag inte är prenumerant. Kan du beskriva i korthet vad det var för slags blodprov?

    SvaraRadera
  6. Jenny: tack så mycket för ditt svar! Det var otroligt lugnande nyheter faktiskt =)

    Hoppas ert 4:e ivf går betydligt bättre än mitt!
    Kramar

    SvaraRadera
  7. Pi: Det står inte så mycket i artikeln om vad det är för blodprov. Bara att man kan mäta något som heter AMH som kommer från de omogna äggblåsorna och som kan ge en indikation på hur stora reserverna är.

    AMH står för Anti Mylleriskt Hormon.
    < 0,7 mikrog/L: Mindre reserv
    0,7 - 6,0 mikrog/L: God reserv

    Men det känns ju som att man borde utgå ifrån att de kollar detta på kliniken...

    SvaraRadera
  8. Hejsvej, vet inte om jag svarat men iså fall gör jag det igen :) Då lägger jag in dig som veckans blogg v 12 så hinner du komma hem och sådär. Om du vill lägger jag gärna upp en bild (du kan gå in och kika hur det ser ut nu), vill du inte ha på dig själv så går det bra med en annan bild, eller så har jag bara namnet/länken

    SvaraRadera
  9. Är det inte så att vi redan när vi föds har alla äggämne färdiga redan i kroppen? Och att det finns otroligt många fler ägg förberedda där, än vad vi någonsin kommer att ha användning för? Har bestämt för mig att jag läst det på mer än ett ställe. Ska se om jag kan hitta det igen...
    Tror absolut inte att du gör slut på dina äggreserver genom ivf.

    SvaraRadera
  10. Hittade en artikel: http://se.babycenter.com/preconception/activelytrying/howbabiesaremade/
    Vi föds alltså med ca 450.000 ägg i äggstockarna, varav ca 400 hinner mogna under en kvinnas fruktsamma år. Så det finns ju en hel del kvar att ta av. :-)

    SvaraRadera
  11. Jag håller med Miss S, jag vet också så som hon skriver. Vi använder inte alla våra äggreserver under vårt liv. Du kan inte ändra mängden med ivf, kvaliten av äggen kan ändras med åldern.
    Jag tror att glöm det som Aftonbladet skriver och ta det lugnt! Det är ingen idé att börja oroa dig även över såna saker.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Nej, jag har snott den på google. Vill göra om det, och ha bloglovin-texten över hjärtat men jag fattar ju inte hur man gör sånt.. :)

    När åker du till Thailand? Lördag?

    Är inget avis by the way.. :)

    KRAMAR

    SvaraRadera
  13. Under vår utredning testades mitt AMH-värde. Läkaren berättade att man ännu inte är helt säker på hur resultatet kan tolkas, men att ett lågt värde kan vara ett tecken på att äggkvaliteten håller på att försämras. Det är dock inget entydigt svar, läkaren hade själv varit med om flera patienter med extremt låga värden som blivit gravida. Här följer ett klipp från Carl von Linné-klinikens hemsida:

    "Men studier visar att AMH ensamt är sämre än noggrann mätning av äggstockarna med ultraljud i kombination med analyser av andra hormoner. Nivåer på AMH ska alltså tolkas med stor försiktighet. Det bör ses som ett komplement till andra mätningar, och fortfarande på utprovningsstadiet. Ett lågt AMH ensamt ska alltså inte vara skäl att vägra ett par behandling. Det ska ses som en antydan att chanserna att lyckas troligen är lägre än genomsnittet, men andra tester behövs för att ge en säkrare bedömning. De nya data som kommer fram vid själva IVF-behandlingen är också starkare än ett enskilt AMH-värde"

    SvaraRadera