torsdag 18 februari 2010

Mer kött på benen?

Ja, det vet jag inte.

Mötet på kliniken var...intressant. Återigen kan jag konstatera att jag är en expert på att känna igen vilka människotyper som jag passar bra ihop med. Jag gillade inte Fredrik från första början när jag träffade honom för ett antal månader sen och idag fick jag det verkligen bekräftat. Nu tar jag säkert allting alldeles för personligt och hade jag gått ditt med en annan sinnesstämning och inte med 4 misslyckade ivf-försök bakom mig så hade jag kanske inte brytt mig så mycket. Men fy faaaaaaan vad jag irriterar mig på denna människa!

Orkar ni läsa mitt tjat är ni välkomna. Andra kan sluta läsa nu för jag befarar att det här inlägget kommer att bli rekordlångt.

Det gick rent åt helvete från första början för så fort vi kommit in på rummet och satt oss ner så tittade han på oss och sa:
- "Jaha, ni hade några frågor?"
Bara där var jag sugen på att säga "Är du dum i huvudet?". Men det gjorde jag inte. Men vad är det för läkare egentligen, som efter att patienten bett om ett möte för att den 4:e behandlingen misslyckats, inleder mötet på det sättet? "Vad synd att det inte gick den här gången heller", "Usch, jag förstår att det måste vara jobbigt", "Vad bra att ni ringde, nu ska vi se vad vi kan göra för att förbättra chanserna ytterligare" Vad som helst av detta hade varit acceptabelt. Men människan är ju som en empatilös robot. Både jag och A blev helt ställda. Det kändes nästan som att vi skulle behöva be om ursäkt för att vi kom dit och tog upp hans värdefulla tid. Det kändes verkligen jättetråkigt att få det bemötandet.

Sen började jag ställa alla mina frågor.

- Varför funkade det inte denna gång?
Det kunde han inte svara på som vanligt.
 - Vad är förutsättningarna för att långtidsodling ska göras och har vi dessa?
Äggen måste vara av liknande kvalitet och efter två dagar så ska man inte direkt kunna avgöra vilket/vilka ägg som är starkt bättre än andra. De ägg som vi har satt tillbaka har dock varit av väldigt bra kvalitet och därför har inte långtidsodling varit ett alternativ.
- Om inte, vad kan man göra för att förbättra möjligheten för långtidsodling?
Den här frågan ställde jag inte för jag blev så arg att jag nästan började skaka.

Här började nämligen läkaren Fredrik känna sig "anklagad" eller nåt. Jag förstod aldrig riktigt varför han blev arg, (det var det jag uppfattade honom som i alla fall). A tyckte inte han verkade så arg dock...men men.
Han sa att jag inte kan ställa den typen av professionella frågor/önskemål eftersom jag inte har utbildningen det kräver att veta vilken innebörd allt har. Att jag ska hålla mig till mitt så sköter han det medicinska. Då kontrade jag med att allt jag kan göra är just att ställa frågor. Jag vill förstå hur saker och ting fungerar, jag vill få det bekräftat att misslyckandena inte beror på att jag har nyst för mycket, jag vill vara säker på att jag har gjort allt i min makt för att få så goda förutsättningar som möjligt, och så blir man "satt på plats" av läkaren istället. 

Vi pratade nog förbi varandra ett par gånger tror jag, jag var ju upprörd så klart. Men i såna här fall så ligger det väl i läkarens ansvar att förstå hur en person mår som är i min situation. Att man kanske säger saker som man inte har riktig koll på, att man är ett nervvrak som griper efter halmstrån. Inget som han ska ta illa upp av och bli arg över. Han borde ju för fanken ha förståelse för varför jag ställer en massa frågor och att jag bara vill bli gravid. Det är det ENDA jag vill med mina frågor.

Jaja, sen verkade vi äntligen komma förbi det där och jag tog mod till mig och fortsatte att ställa mina frågor men jag fick verkligen tänka på att vara försiktig och så ödmjuk det bara gick för att han inte skulle känna sig trampad på tårna. Mycket ska man behöva tänka på när man är ofrivilligt barnlös. Allt annat djävulskap är nämligen inte nog...nu ska man passa sig för att inte göra läkaren arg också.

- Varför får vissa Trombyl utskrivet och är det något för oss?
Eftersom du börjar blöda så tidigt och Trombyl är blodförtunnande så är detta inget alternativ. (Det köper jag)
- Tror ni akupunktur er skulle kunna hjälpa?
Den här frågan kände jag inte alls för att ställa. Dels för att jag var arg och dels för att ni är så många som har skrivit att det borde vara någon som studerat kinesisk akupunktur och eftersom jag redan provat den kinesiska och lite"råare" akupunkturen så vet jag att den inte är något för mig.
-  Vilken inverkan har ämnesomsättningen på om man lyckas eller inte?
Den här glömde jag bort. Men ifall den har något att göra med FSH så ställde jag den frågan istället. Och de kollade FSH på mig i januari förra året när vi gjorde utredningen och då var värdena normala. Men jag fick honom i alla fall att ta blodprov på mig igen. Varför jag skulle behöva övertala honom förstår jag inte. Mycket handlar ju om att jag vill känna mig säker på att alla gör allt de kan för oss och då borde de på direkten erbjuda att ta en massa nya blodprover på mig bara för att lugna mig så att jag får lite ro i kroppen, även om de tror att alla mina värden är normala.
- Finns det något annat ni kan utreda? Göra fler tester?
Samma som ovan.

Sen frågade jag honom vad han ansåg. Om vi borde ge upp. Och självklart frågar jag honom ur ett medicinskt perspektiv, för han kan ju inte svara åt mig vad vi vill, hur vi känner och vad vi klarar av rent psykiskt och ekonomiskt. Men han börjar istället prata med mig om vad man som par klarar av,att alla par är olika, och chatter på familjeliv och skit som jag inte förstod vad det hade med våra chanser att lyckas att göra. Där blev jag väldigt sugen på att snäsa åt honom och säga, "Håll du dig till det medicinska så sköter jag mina känslor själv tack!". Men det gjorde jag så klart inte. Slutade att lyssna och väntade tills han var klar och frågade på nytt igen men med betoning på om vi ur ren medicinsk synvinkel borde ge upp eller om våra chanser fortfarande är goda. Han tyckte gott vi kunde fortsätta. Så vi diskuterade fram vilka åtgärder man kan göra för att ytterligare försäkra sig om att ett embryo har bäst förutsättningar för att fastna.

I så fall skulle jag få tillskott av östrogen för att stimulera livmoderslemhinnan att bli ännu tjockare och mottagligare. Och så skulle jag ta en halv ovitrelle varannan dag efter ÄP. Vet inte vad det hjälpte, får höra med A sen om han uppfattade det. Men nu när jag tänker efter så kommer det ju att bli väldigt svårt att ta ett gravtest om jag ska ta ovitrelle hela ruvarperioden. Någon som gjort nåt liknande?

Vi kom fram till att jag kan slippa ta progesteroninjektionerna eftersom de inte direkt påverkat mensen märkbart. Speciellt som den gav sig till känna så jäkla tidigt den här gången. Så under nästa behandling blir det i så fall vagitorierna igen. Och den långa metoden med spray resulterade inte heller i många fler ägg så nästa gång blir det korta metoden igen. Skönt.

Om vi fortsätter här på kliniken så kör vi nog igång direkt på nästa mens, om en månad alltså. Precis när A kommit hem från sin snowboardsemester. Men jag kanske borde maila Falun och fråga vad de tycker i alla fall.

Anki kom och tog blodprov på mig och frågade hur mötet gick och jag kände hur varm jag blev i ansiktet och hur otroligt upprörd jag var fortfarande. Jag berättade att jag var besviken på Fredriks bemötande och att jag tyckte det var tråkigt att bli behandlad på ett så likgiltigt sätt när man redan mår så himla dåligt. Och då blev det väldigt svårt att hålla tårarna inne, så de bara rann och rann ner för kinderna på mig. Och Anki var lika underbar som vanligt. Hon gav mig en näsduk och frågade om vi ändå inte kom fram till något bra på mötet. Och att det här med empati och personkontakt kanske inte är några av Fredriks bästa sidor. Hon tyckte att jag inte skulle bry mig om honom utan istället vara stolt över att jag är så stark och att jag kämpar och vill så mycket. Att jag undersöker och tar reda på allt jag kan komma över och att jag är så aktiv i den här situationen. Och att Fredrik, trots allt, är en jätteduktig ivf-läkare. Och lite smidigt gick hon över på frågor om semestern i Thailand och hur skönt det kommer att bli och att jag får en chans att ta igen mig. Och att "det är väl klart att ni ska ha barn".

Alltså ärligt talat, hade inte barnmorskorna varit så underbara och omtänksamma på kliniken hade jag aldrig velat gå tillbaka dit. Men jag kanske kan nöja mig med erfarna och kompetenta läkare utan varken empati eller patientförståelse när det finns så många underbara barnmorskor runt omkring som kan få mig att må bra igen?

Jo förresten. Det blev så klart problem med nålen också så hon fick sticka flera gånger och byta nål för den första var kass och på den lilla stunden hann jag bli både svettig och illamående, ovanpå allt annat. Typiskt...

Orkade ni ända hit? Otroligt :)
Jag är i alla fall helt matt efter att ha skrivit detta jumboinlägg.

25 kommentarer:

 1. Har också under min behandling på annan klinik råkat ut för läkare som inte tänker efter och lämnar oss med en massa frågetecken hängande i luften. Tyvärr är det ju så att högsta betyg i gymnasiet som krävs för läkarlinjen inte är lika med empatisk förmåga... det finns många exempel på det. Det vore ju för en normal person inte så svårt att fatta att man i er och andras liknande situationer behöver uppmuntran och behöver få ställa sina frågor (som man oftast glömmer så fort man sätter sig). Men det finns undantag! Jag har också under det gångna året stött på många fantastiskt läkare, konstigt nog oftast män. Som får en att börja gråta för att de är så fina människor som vill väl. Jag tycker ni ska åka till Falun (har inte varit där själv men känner till kliniken väl). Har aldrig hört något negativt om det. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Vilken oempatisk och känslolös människa den här Fredrik är!!!! Sådana läkare finns i det ungerska sjukvården! Jag vet hur jobbigt det är med dem. Men jag tycker att det spelar nästan ingen roll hur bra läkare han är, det här ivf området är så känsligt att han skulle få anstränga sig lite grann, eller om han känner det är så svårt varför går han inte jobba någon annanstans???
  Men vilken tur att du är så stark och kan hålla dig och att ändå det finns barnmorskor som är så snälla och vet vad medkänsla är för något.
  Kan ni inte välja en annan läkare inom kliniken?
  Jag tycker vännen att Anki har rätt när hon säger att det är klart att ni ska ha barn. Jag tror på er också!!! Det ska bli så!!
  Stora kramar till dig!!

  SvaraRadera
 3. Jag orkade läsa hela inlägget ;-)

  Vill bara säga att ju tycker du är så stark! Det är ju inte klokt vad man ska behöva stå ut med egentligen.

  Men nu har du peppat mig och skickat lite jävlar anamma till mig oxå! Stort tack för det!

  Kram Catrin

  SvaraRadera
 4. finns det ingen annan ivf-läkare där på kliniken?

  SvaraRadera
 5. Usch, jag lider med dig efter detta besök. Vissa läkare har verkligen inte förmågan att bemöta patienterna på rätt sätt.

  Precis som alla de andra som följer era försök här så fortsätter jag att hålla tummarna.
  Håller även en tumme för oss, skall börja med tredje försöket nu på söndag, den långa modellen med nässpray osv. Spännande att se om det ger resultat. Eller rättare sagt, det SKA det göra!

  KRAM Sara K

  SvaraRadera
 6. Låter som en händelserik dag och jag förstår att det måste vara jobbigt att inte det inte "klickar" med läkaren. Jag är lyckligt lottad som känner mig helt bekväm med min.

  Det där med långtidsodling verkar lite olika från klinik till klinik. Vi har fått veta redan nu att det kan bli aktuellt om vi får 5 befruktade ägg eller fler.

  SvaraRadera
 7. Oj, vilket tufft möte det blev! Och vilken klumpig läkare, det där är inte särskilt professionellt, det är ju klart att du har ett behov av att förstå och få veta så mycket som möjligt! Skönt att barnmorskan hade en annan attityd.
  Vi finns kvar här och hejar och håller tummar även nästa försök, men tills dess hoppas jag att du kan vila ut så mycket som möjligt (för din egen skull, inte för att förbättra chanserna eller nåt sånt)!
  Kramar!

  SvaraRadera
 8. Vilken idiot, jag blir sur bara jag läser om det. Utan att ha varit med om det.

  Jag störde mig jättemycket igår på att vår läkare sm genomförde återföringen igår knappt kunde svenska. Jag förstod verkligen inte vad han sa vilket jag tyckte var jättejobbigt..

  Skönt att ni har Anki, och jag håller med. KLART NI SKA HA BARN!

  Jag tror verkligen på er, ni klarar det här. Men först ska du åka till Thailand, sola och bad, äta god mat, dricka goda drinkar och bara VILA. För det är du så värd!

  KRAAAAAMAR i massor

  SvaraRadera
 9. jajjemen, jag läste hela :D
  han verkar oerhört underlig Dr F.
  härligt att ni fortsätter kämpa på!

  SvaraRadera
 10. Alltså jag måste säga att eran läkare verkligen inte är rätt man på rätt plats. Mina ivf läkare (har 2) lyssnar på våra önskemål och oftast så får jag igenom saker som jag vill.
  Tycker att man ska kunna ha en bra kommunikation med läkarna och att de inte ska känna att man hoppar på dem, för allt vi vill är ju att lyckas.

  Om jag vore dig så skulle jag kontakta Falun, det kan liksom inte skada.

  Det där med äggen köper jag inte, mina ägg har varit ungefär likadana vid dag 2, nåt har väl varit bättre men ändå har de fortsatt odla. Min klink har 5 embryon på dag 2 som krav för att långtidsodla och det köper jag.

  Mitt TSH värde är normalt men min gyn läkare sa att när man har problem att få barn så vill de att man ska ligga under det normala. Från början låg mitt TSH på 3,53 sen efter att jag fick börja med Levaxin fick de ner det till 1,12.

  Nu fick du ett rätt så långt svar på ett långt inlägg, hoppas att du orkade läsa allt.

  Om du har alla dina provsvar så kan jag ge dig en tråd på familjeliv där de är jätte duktiga på att tyda provsvar.

  Kram

  SvaraRadera
 11. Ibland undrar man ju hur läkarna tänker??? Med tanke på att han jobbar med ett sådant känsligt ämne... Men ibland är det tyvärr så att de som är riktigt duktiga inom det medicinska har tappat en del av det empatiska. Men det var ju bra att ni kunde komma fram till något, även om det var motigt! Och kanonbra att du ändå stod på dig.Jag håller på dig!

  Kram

  SvaraRadera
 12. Vilket besök. Förstår verkligen att du blev arg, tycker att man som läkare borde ha bättre förståelse för sina patienter. Vilken tur att barnmorskorna är så underbara. Och ändå skönt att höra att läkaren tror att chanserna är goda för er. Stor kram

  SvaraRadera
 13. Men fy vilket bemötande.... Vilken klinik går ni hos? Följer din blogg med spänning varje dag...

  Är själv i utredningsvängen. Hoppas så klart att vi lyckas innan ett ev. IVF blir aktuellt, men jag har så smått kollat på kliniken i Falun och har fått ett gott intryck. Det ska bli intressant att höra vad du tycker.

  Jag tror verkligen att ni kommer lyckas en dag!!! Jag känner det bara på mig! Fortsätt att kämpa!!!!

  SvaraRadera
 14. Helt sjukt och oproffesionellt! Som om ni inte har det jobbigt nog, som ni har det.

  Styrkekramar till er båda som orkar hålla på. ni är hjältar!

  SvaraRadera
 15. Trist med en sån där läkare! Men jag måste säga att jag ofta upplever just läkare lite sådär..kalla och kliniska. De är mer rakt på sak och struntar i det där medmänskliga än tex som i det här fallet, barnmorskor. Men likväl så finns det ju fina läkare med..så..ska väl itne dra alla över en kam..

  Kram på dig o kämpa på!

  SvaraRadera
 16. Nej men gumman. Jag vet knappt vad jag ska säga. SA där ska man INTE behöva bli bemött. Kan ni inte byta klinik? Jag Önskar att jag kunde rekommendera min men den är ju lite langt bort.. ;)

  Om jag förstod rätt sa kommer mensen igang riktigt tidigt? Da tror jag verkligen att östrogen kan hjälpa. Jag har alltid tagit det i mina behandlignar, men da far jag inte mens alls förrän jag slutar (bra att veta att utebliven mens inte nödvändigtvis betyder positivt resultat...). Jag tar mina tillsammans med proggisarna. Preparatet heter Provames, vet inte om det finns i Sverige.

  För oss gick det ju bra sist (men slutade i missfall) och underbehandligen tog jag blodprov nästan varje dag och pa VUL varannan. Väldigt skräddarsydd behandling.

  Tycker verkligen att du ska höra med Falun. Ibland kan det kännas lite som en nystart oxa i och med klinikbyte.

  Stor stor kram till er bada.

  Lisa

  SvaraRadera
 17. Hej allihopa!
  Och tack för era stöttande kommentarer. Ibland tror jag att jag överreagerar alldeles, speciellt för att A aldrig verkar ta åt sig så mycket. Men nu när jag hör hur ni uppfattar situationen så förstår jag att det kanske ändå var befogat av mig att bli upprörd. Att jag inte är helt knäpp och mesig.

  Det är många av er som frågat om det inte finns andra läkare på kliniken och jo, det finns det. De är 3 ivf-läkare på kliniken. Tyvärr är Fredrik den som jobbar mest, de andra verkar bara vara deltidsanställda. Jag har haft dem alla tre, de samarbetar väldigt mycket på kliniken. ÄP kan tex göras av en läkare och sen ET av en annan. Hade det gått att välja läkare hade jag så klart valt nån annan, men nu får man ta vad som erbjuds...

  Maja: Kliniken vi går på heter Ivf-kliniken Öresund och ligger i Malmö.

  Ikväll eller imorgon ska jag skicka ett mail till kliniken i Falun. Synd bara att den ligger så långt bort... (Över 60 mil).

  Kram!

  SvaraRadera
 18. Hej!
  Jag tror att det finns minst en sån läkare på alla ställen. En av de läkare vi träffade under vår ivf skrev vid ett av de första besöken ut några hormontabletter som jag kunde hämta ut om jag ville! Jag frågade om jag skulle äta dem eller inte, men det kunde jag väjla själv. Jag gick inte dit för att ta beslut själv om vilken medicin jag skulle ta eller inte. Till slut sa han att jag skulle ta dem. Samma läkare fick jag se till att dubbelkolla när han skickade iväg recepten på alla mediciner jag behövde, han hade då glömt nässprayen.

  Jag tycker du gör rätt i att kontakta Falun, sen har jag hört mycket gott om Linnekliniken i Uppsala. Den är privat men nu betalar ni ju redan så då spelar ju inte det så stor roll kanske.

  Kämpa på, är säker på att det kommer att fungera!

  Kram!

  SvaraRadera
 19. Hej (vi har just påbörjat våran resa!) läste och jag tycker vilken jubel idiot som inte alls har nån medkännsla till dig! Usch.
  Jag hoppas att du mår bättre nu och lämnar det bakom dig.
  Jag är lite rädd och så men våran läkare änn så länge värkar bra.
  Ha det gott och jag kommer förbi flera ggr.
  Kram.
  Jess

  SvaraRadera
 20. Joanna, du har inte funderat på Curakliniken i Malmö? IVF-kliniken i Falun tillhör ju samma "storklinik" som Curakliniken i Malmö. Jag vet inte om det betyder att de arbetar på samma sätt eller om det bara är ett ekonomiskt samarbete. Vi går i alla fall på Curakliniken och ska påbörja vårt första försök om några dagar. Vi har gjort utredningen där och har under ett år med Pergotimeförsök och egna hemma-försök träffat samma läkare varje gång. De är två läkare där och varannan vecka är de på mottagningen och varannan vecka på labbet. Om det är möjligt försöker de planera (det går tydligen att anpassa tiden för ÄP och ET lite grann om man gör långa metoden och då kan avvakta med sprutorna?!) så att man träffar "sin" läkare på ÄP och ET. Vi har alltid blivit bra bemötta där.

  SvaraRadera
 21. Starkt jobbat, Joanna! Imponerad av dig! Ni kan inte byta klinik i Malmö, och få en bättre läkare och kanske ett annat tillvägagångssätt? Jag tycker båda läkarna på Cura är väldigt bra. Har förstått också att man inte gör exakt likadant på alla kliniker. Bara en tanke...
  Kram

  SvaraRadera
 22. Hej!

  Har följt din blogg ett tag nu, hoppas verkligen det kommer att lösa sig för er snart!

  Jag har själv till stor del tappat förtroendet för den svenska sjukvården, den är alltför konservativ. Alla ska passas in i en mall, och undersökningar utöver "rutinen" är inget man ens ska få be om..

  Jag har gjort ett ET och tre FET på Sahlgrenska, och har som du inte fått något svar på varför det inte har fungerat. En av läkarna sa ungifär att jag inte skulle bekymra mitt söta lilla huvud med det utan lämna allt i deras händer, de vet ju trots allt bäst...

  Det är faktiskt min privatläkare som är min livlina i detta. Han är så duktig, lyssnar och förstår. Han har tidigare hjälpt mig att styra upp min ämnesomsättning (vilket inte Vårdcentralen lyckades med) och nu för några dagar sedan så fick jag ta prov på immunförsvaret(på egen begäran). Är det någonting jag undrar, så vänder jag mig direkt till honom. Om våra kommande behandlingar inte fungerar, så rekommenderar han att vi ska vända oss utomlands..

  Ta hand om dig och ha en härlig helg!

  Kram från en medsyster

  SvaraRadera
 23. Det mesta är redan sagt - bemötande av denna typ kräver ett psyke i stil med Anja's, så bragdmedalj för att du tar dig igenom det.

  Stora kramar

  SvaraRadera
 24. Så Fredrik visade sin charmigaste sida... Som du vet har jag aldrig haft något ont av honom och är nöjd med det vi har haft med honom att göra, men då har jag inte träffat på honom mer än vid VUL och ÄP/ET och vid de tillfällena har det mesta varit frid och fröjd för min del. Däremot blir jag inte förvånad av det du skriver då jag kan tänka mig att han inte har känslan att reda ut sådana här situationer när känslor blir inblandade. Om ni väljer att fortsätta på kliniken tycker jag trots allt att du kan höra med dem om det går att "välja" bort Fredrik pga att då det inte alls fungerar mellan er. Tror inte det spelar någon större roll om tex vul utförs med någon dags skillnad och förhoppningsvis blir det "rätt" även när det är dags för ÄP/ET. Hör med dem iallafall och Anki vet ju situationen så går kanske och lösa.
  Kram, kram

  SvaraRadera
 25. Jag tycker att ni ska prova en annan klinik. För att det kan leda till något annat, och för att få någon annans syn på behandlingen. och för att få ett bättre bemötande. All lycka!

  SvaraRadera