måndag 22 februari 2010

Bruttolöneavdrag för IVF?

Lina lämnade en kommentar på min blogg alldeles precis om ämnet i titeln och det här är helt nytt för mig. Jag hade ingen aning om att man kan göra bruttolöneavdrag för ivf-behandlingarna, om jobbet går med på det. Det här är ju STORT!

Jag ska ta ett snack med min chef redan idag. Hoppas det går att göra så här på vårt företag. Och hoppas att man kan få det gjort retroaktivt också, fast det är kanske att hoppas på för mycket?

Hur är det med er andra? Är detta något som ni känner till och har utnyttjat?

Jag har redan hunnit googla en massa. Har hittat en hel del trådar på olika forum där det diskuteras friskt om detta. Hittade även till slut lite information på Skatteverkets hemsida under Arbete & Inkomst/Förmåner/Hälso- och sjukvård samt i en pdf.

13 kommentarer:

 1. Hej!

  Att man kunde göra avdrag visste jag inte. Skriv mera när du vet hur det funkar!!

  Eftersom det räknas som sjukdom så trodde jag att jag kanske kunde få göra IVF på arbetstid, den tid vi var hos läkaren i alla fall, men det gick inte för min arbetsgivare i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Jag har gjort ivf på arbetstid utan problem. Hos oss har vi läkarbesök som betald ledighet och eftersom barnlöshet räknas som en sjukdom, precis som du skriver, så har jag haft betald ledighet under undersökningar, ÄP och ET.

  Men det här med avdrag har jag alltså inte hört om tidigare, men om det går så skulle vi kunna sänka våra ivf-kostnader med flera tusen per försök.

  SvaraRadera
 3. Vi använde oss av bruttolöneavdrag på våra första tre försök. Min chef avslog min förfrågan, men Maken fick genom det. Har du en schysst chef borde du få genom det. Det blir faktiskt en jäkla skillnad.

  SvaraRadera
 4. Hejsan!

  Jag har massa info bla ett mail från skatteverket. Både min revisor (jag är egen företagare) och min sambos arbetsgivare godkände detta och vi fick göra bruttolöneavdrag. Vi gjorde så att kliniken skickade fakturen hem till oss men att den var skriven på företaget/jobbet. Här kommer skatteverket svar till mig.

  Provrörsbefruktning ses som en privat levnadskostnad vilket innebär att avdrag för detta inte medges i deklarationen.

  Men däremot så:
  Enligt Skatteverkets uppfattning räknas provrörsbefruktning, även kallat in vitro-fertilisering (IVF), och andra behandlingar för att åtgärda ofrivillig barnlöshet som hälso- och sjukvård.

  Fri hälso- och sjukvård och fria läkemedel i samband med vård utomlands (oberoende om vården är offentligt finansierad eller inte) är en skattefri förmån för den anställde när arbetsgivaren står för kostnaden. Däremot är arbetsgivarens avdragsrätt för motsvarande kostnader inskränkt. Se vidare nedanstående avsnitt om arbetsgivares avdragsrätt för bl.a. kostnader för hälso- och sjukvård utomlands och läkemedel vid vård utomlands.

  Om arbetsgivaren bekostar offentligt finansierad sjukvård, t.ex. i form av patientavgifter för den anställde, är detta en skattepliktig förmån.
  Arbetsgivaren har i detta fall avdragsrätt för kostnaden.


  Om arbetsgivaren däremot bekostar privat sjukvård för en anställd, dvs.
  vård som inte är offentligt finansierad, är detta en skattefri förmån.
  Arbetsgivaren har å andra sidan ingen avdragsrätt för kostnaden. En arbetsgivare kan alltså bekosta en läkarbehandling hos en privat läkare eller ett privat sjukhus utan att den anställde beskattas för denna förmån.


  Här finns inget som hindrar att arbetsgivaren efter överenskommelse gör ett bruttolöneavdrag för den anställde för att kompensera sig för kostnaden.

  Om bruttolöneavdrag görs i samband med att arbetsgivaren betalar denna privata sjukvård så får arbetsgivaren en lägre utbetald lönekostnad, och alltså ett lägre underlag för arbetsgivaravgifter.

  Ett bruttolöneavdrag innebär att den anställde accepterar en lägre bruttolön i utbyte mot en förmån. Sänkningen innebär att skatten och arbetsgivaravgifterna blir lägre men kan även få återverkningar på den anställdes sjuklön, a-kasseersättning, pension, dagisavgift m.m.


  Ett bruttolöneavdrag reducerar inte ett skattepliktigt förmånsvärde.

  SvaraRadera
 5. Jag har hört talas om det men då jag jobbar åt en kommun så får jag aldrig igenom det, men prova!

  SvaraRadera
 6. Läste om det på ett forum för länge sen, men hade glömt det igen. Högst intressant! Hoppas din arbetsgivare går med på det!

  SvaraRadera
 7. Hej hittade din blogg av en slump !!
  Vet var du går igenom , har själv varit där , med 12 missfall ,1 utimkved o ett misslyckat IVF

  Önskar dig all lycka !!!!
  Anette

  SvaraRadera
 8. Men! Det är ju superintressant!!

  Ps. Jag har lämnat en award till dig ;)

  SvaraRadera
 9. Jodu, kag kan tänka mig att min ägglossning är en fjärt i rymden i jämförelse!

  Tack förresten, jag gillar min deisgn jag med :) Lite småfix kvar dock.

  Och JA - helt seriöst, du skullev eta vilka kamper jag fått ha med en del här i stan ang om det heter en eller ett bur. Seriöst, undrar om lärarna också tror det heter ett bur.

  Så himla skönt (för dig) att sticka till sommaren om några dagar :D

  SvaraRadera
 10. Vi använde oss av bruttolöneavdrag via min arbetsplats. Min mans gick inte med på det. Fakturorna gick till min arbetsgivare, och vi gjorde upp en plan hur jag skulle "betala tillbaka" i form av lägre lön. Jag valde att betala av så fort som möjligt, dvs, fick ingen lön första månaden och bara en del av nästa månad. Men en arbetskamrat till mig, som också utnyttjade detta valde att lägga upp det på ett år tror jag. Det beror ju på hur medgörlig arbetsgivare man har och hur man själv vill göra.
  Detta gynnar även arbetsgivaren eftersom den inte behöver betala arbetsgivaravgifter för den/de månader det inte betalas ut någon lön.
  Det är synd att inte klinikerna informerar om detta! Det är tillräckligt mycket man själv måste ta reda på när man befinner sig i ivf-karusellen....

  SvaraRadera
 11. Fortfarande inget nytt om detta från min chef. Jag ska visserligen ha ett lönesamtal med honom imorgon, han kanske väntar med information tills då...

  SvaraRadera
 12. Vi fick själva tipset ifrån Carl von Linné kliniken så de har "koll", men de är ju bäst oxå :-) Var toppen då jag har eget bolag och även min fru deltidsanställd i bolaget, så allt fick att ta i bolaget. Skönt att slippa använda skattade medel när det är möjligt. Kör hårt!

  SvaraRadera
 13. Åh det här hade jag inte en aning om *börjar faktiskt grina av lycka* Vi har lagt ut 55000 på IVF-försök och står precis i startgroparna att slänga ut samma summa igen. Rika är vi verkligen inte så kan vi spara några tusenlappar ska jag be på mina bara knän när jag har lönesamtal nästa månad

  SvaraRadera