torsdag 18 februari 2010

Tipsen

Jag har ju fått hur många tips som helst och det är många som delat med sig av sina historier. Vill bara säga att jag verkligen uppskattar det. Tänkte skriva ihop en lång lista på allt jag vill fråga om på kliniken. Allt jag fått tips från er om att kolla upp eller prova på.

Här kommer den:

- Varför funkade det inte denna gång? (Har visserligen aldrig fått svar på den frågan och förväntar mig det inte direkt nu heller. Men fråga tänker jag göra ändå!)
- Vad är förutsättningarna för att långtidsodling ska göras och har vi dessa?
- Om inte, vad kan man göra för att förbättra möjligheten för långtidsodling?
- Varför får vissa Trombyl utskrivet och är det något för oss?
- Tror ni akupunktur er skulle kunna hjälpa? (Jag har ju gett akupunkturen flera försök redan och jag mådde SÅÅÅ dåligt. Men kanske är barnmorskorna på kliniken lite försiktigare?)
-  Vilken inverkan har ämnesomsättningen på om man lyckas eller inte?
- Finns det något annat ni kan utreda? Göra fler tester?


Har jag missat något? Hör av er innan 11 i så fall för sen bär det av mot Malmö i en rasande fart! =)

7 kommentarer:

 1. Apropå akupunktur: Försök att hitta nån som är utbildad akupunktör, inte såna som har tre veckors kurs genom sin sköterskeutbildning. Jag gick till en akupunktör här i stan och han hade nästan fem års utbildning... :-) och dessutom 10 års erfarenhet. De flesta inom vården har "bara" fått lära sig smärtlindrande akupunktur, det kan vara värt att fundera lite på. Kram!

  SvaraRadera
 2. Efter att ha följt din blogg en tid och lidit med dig, hoppats med dig och imponerats av ditt mod och din styrka att inte se dig besegrad vill jag nu ge mig till känna genom att lämna ett tips. Du är själv inne på det när du skriver om ämnesomsättningen men det du specifikt bör be kliniken att kontrollera är ditt TSH-värde, som har att göra med sköldkörtelns funktion. Värdet ska för att vara "normalt" ligga under 4 men bör ur fertilitetshänseende vara betydligt lägre än så; under 1,5 men helst under 1,0. Skillnaden mellan vad som är godtagbart i andra skeden i livet och vad som är bra om man vill bli gravid gör att man ibland kan få höra att TSH-värdet är "normalt", vilket kan betyda att det ligger under 4 men att det i och för sig inte är optimalt när man försöker bli gravid. Kanske är detta redan kontrollerat och då slår jag in en öppen dörr men om inte, så tycker jag att du bör be om en analys av TSH. Lycka till från en ofrivilligt barnlös som i dagarna står inför den första ivf-behandlingen!

  SvaraRadera
 3. Håller med Anonym här ovan. Min klinik mätte mitt TSH värde och det visade sig att det var lite fel och att i normala fall skulle det inte medicineras men för att maximera chanserna för att bli gravid så fick jag Levaxin och går på kontroller regelbundet och mäter TSH värdet och reglerar dosen Levaxin därefter. Lycka till idag, hoppas att ni får lite svar.

  SvaraRadera
 4. Lycka till idag! Hoppas att du får svar på alla dina frågor.

  Jag har en fråga kring en av dina frågor... och det är att jag undrar lite mer specifikt vad du tänkte fråga kring ämnesomsättningen? Hur har den betydelse för att bli gravid? (Om det inte är ju sköldkärtelvärdet du menar som kommentaren ovan skrev)

  SvaraRadera
 5. TSH-värdet ska vara lågt men helst mellan 1-2 har jag hört, inte bra om det är jättelågt heller.

  Fundera på om du ska på Prednisolon också, det fick jag sist (inte för att det hjälpte) men du kan ju fråga.

  SvaraRadera
 6. Angående akupunktur så ska du gå hos någon som helst är kinesisk doktor i det eller flera års erfarenhet och utbildning, helst i Kina, det finns många som går korta akupunktur-kurser men det räcker inte om man ska hjälpa till inför ivf.Sen ska man helst ha gått 3 månader 1-2 ggr i veckan på behandling innan ivf tyvärr, en del blir hjälpta med kortare men det är väldigt få.Jag misstänker att om du frågar läkaren om akupunktur så får du inte 100% stöd eftersom dom inte sysslar med kinesisk medicin.När man går på behandling under 3 mån så får man ofta komplettera med kinesisk örtmedicin och om mannen har svaga eller få spermier ska även han ta detta minst 3 månader.

  SvaraRadera