tisdag 16 februari 2010

Dags för nåt nytt

Vi behöver prova nåt annat. Nya mediciner kanske eller tvinga kliniken att utföra långtidsodling på äggen? Kanske borde jag bli sjukskriven och sängliggande under hela ruvarperioden? Ska vi byta klinik? Ska vi bege oss till ivf-kliniken i Falun där de specialiserar sig på långtidsodling?

Vi har ju redan provat en massa saker under våra försök så jag griper efter halmstrån här gott folk! Har ni några tips? Kanske någon som är gravid som gjorde nån ändring i behandlingen som gjorde susen?

Korta metoden - check
Långa metoden - check
Progesteronvagitorier - check
Progesteroninjektioner - check
Insättning av 2 embryon - check
AHA - check

To-do
Insättning av fler än 2 embryon
Långtidsodling
FET (har dock bara ett stackars ägg i frysen och det vågar vi knappt använda)

Vad hade ni gjort om ni var i min sits? Eller ännu bättre, vad gjorde ni som har varit i min sits?

13 kommentarer:

 1. Jag är nog ute på farliga vatten, men jag tar risken.

  Ge upp? Sluta med behandlingarna? Börja leva?
  Adoption?

  I all välmening - jag VET vad du går igenom, jag förstår dig. Men livet ska vara mer än behandlingar.

  Stor kram

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Förstår vilket rent h...te du går igenom just nu. Har själv varit i din situation och minns det som igår trots att det gått 5 år.
  Efter 3ivf:er och två frys, ställde vi kliniken mot väggen. "tror ni att det kommer att funka för oss eller ska vi lägga ned allt vad ivf:er heter. Vi var fullständigt slut på denna eviga press. Kliniken svarade oss "med så pass fina ägg kommer det att lyckas, för eller senare" Vi tog en paus på några månader. Började träna försökte hitta tillbaks till oss själv igen. Vi "tuggade" som ett mantra... för eller senare blir det +. Vi bestämde oss för att köpa ett tre pack. Gick det inte på något av dessa skulle vi ge upp. Och rikta in oss på adoption, för barn ville vi ha. Vi köpte 3-pack för att slippa tänka på den ekonomiska biten dvs vi betalade en gång och skulle på så viss slippa pengastressen om vi skulle vara tvugna att göra fler. Ok att lyckas man på det första av de tre blir ju det ett ganska dyrt försök, men det skulle det vara värt bara det blev ett plus. Jag tror att just det att ha fattat beslutet att vi gör detta och funkar inte det får vi se åt annat håll gjorde att en del av stressen försvann vi hade en plan. Någon gång på ena eller andra sättet skulle vi bli föräldrar.
  Vi gjorde ett fjärde försök och detta resulterade i en dotter 9 månader senare. Från att ha korttidsodlat de första 2 försöken byte vi klinik till Falun där de långtidsodlade. Med tanke på vårt resultat så tror jag mycket på långtidsodling nästan 50% lyckande frekvens var det som avgjorde vårt val av klinik.

  Hoppas ni finner hopp och framtidstro trots detta h...te ni bifinner i er nu.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Ska precis göra mitt första IVF försök nu under nästa vecka. Har en hemsk tur som tillhör Falun. Om ni nu ändå måste betala för era försök så kan jag rekomendera Falun. Jag känner fyra stycken som har gjort IVF, samtliga har gjort det i Falun och blivit gravid på första försöket. Nu vet jag inte vart ni bor om det blir jättelångt att åka men det kanske det är värt.

  Kanske jag om några veckor ångrar mig att jag talat varmt om Falun, när jag sitter där med ett misslyckat försök. Nädå, jag har ställt in mig på att det inte kommer fungera för att inte bli allt för ledsen men hoppas gör man ju och statistiken ser som sagt bra ut.

  Jag hoppas det trots allt har gått vägen för dig den här gången.

  SvaraRadera
 4. Hej Gumman!!

  Jag hade nog bett de på IVF kliniken om en utredning på vad det var som gick fel denna gång.
  Jag hade nog inte gett mig förrän de tagit reda på vad det var som hänt.

  Jag har en misslyckad IVF behandling bakom mig men jag fick reda på vad det var som gick fel den gången och nu hoppas jag att det inte upprepar sig denna gång.

  Jag tycker nog att ni ska ta kontakt med en annan IVF- klinik och be dem göra allt som står i deras makt för att ge er ett kärleksbarn..

  Men det vikitigaste just nu är att du och din sambo tar hand om varandra och pratar , pratar ut om allt innan ni ger er in i en ny karusell.

  Lycka till

  Kram // Pernilla

  SvaraRadera
 5. Jag kan verkligen rekomendera er långtidsodling. Varför inte skicka kopia på era journaler till Falun och höra vad de säger om era förutsättningar. Det skadar ju aldrig att byta klinik. Har du fått trombyl utskrivet?

  SvaraRadera
 6. Hej! Förstår också din sits, men vi "hann" bara med ett ivf och ett FET. Inför FET nr 2 lyckades vi pricka in en söndag som återföringsdag och då har kliniken stängt.. När det visade sig att vi inte skulle kunna komma dit på ca 2½ månad var vi superbesvikna. Vi "släppte" barntankarna helt och skulle fokusera på jul och nyårsmys istället. När båda släppt tanken och vi hade sex för vår egen skull (inte för att göra barn) så blev det ett plus!! Efter 3½ år. Omtumlande minst sagt... Vi hittade en balans i vårt förhållande under hösten som vi inte haft tidigare också, och jag tror att man ska vara just "i balans" för att allt ska klaffa. Bestäm er för att göra tex ett max antal behandlingar till och annars bestämma er för adoption. Jag hade börjat fundera på det redan efter vårt första misslyckade FET. Typ "i vår ska vi börja undersöka möjligheterna för adoption om vi inte lyckats till dess". Jag tror att det hjälpte mig att släppa "måstet" att lyckas bli gravid. Det finns mer än ett sätt att få barn, och jag har hört flera som förbannat sig själva över att de försökt så länge innan de adopterade... Kan vara värt att tänka på! Hoppas innerligt att ni kommer att lyckas!! Kram!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Har nyligen hittat din blogg men inte skrivit något förr. Vi gjorde ivf förra hösten i Uppsala och det fungerade på första försöket. Jag gick under nästan två månader före äp och fick akupunktur för att kroppen skulle komma i harmoni och producera många fina ägg. Både jag och sambon åt även några kinesiska örter, jag för äggen och han för att få bra spermier. Jag är övertygad om att vårt fina resultat hade delvis med det att göra. De fick ut 15 ägg, 12 blev befruktade, ett sattes in och 8 höll måttet för frysen. Jag fick även akupuntur dirket efter att ägget sattes in, åkte direkt till dr Pan som han heter. Fick även ytterligare några behandlingar i väntan på testdagen.

  Nu vet jag inte var du bor och om det finns någon liknande möjlighet där du bor, men jag tror på det här så när vi ska göra nästa försök med att ta ägg från frysen så kommer jag först gå till dr Pan.

  Lycka till!

  /Sofia

  SvaraRadera
 8. Jag vill bara dela med mig av min erfarenhet. Gjorde långa metoden. Fick bara fem blåsor. Hade tur det var ägg i alla blåsor. Hade sedan tur igen 100% befruktning och alla fem befruktades. ET två dagar efter äp. 1 hade stannat av, 3 var så där (ej frysningsbara) och ett var perfekt. Det satte de in. Jag blev gravid men fick missfall.

  Då visade sig att en av de 3 halvdana hade gått och odla till blasto och sedan frös de ner den. Vi chansade körde FET på en liten blasto. Resan till Göteborg och Calanderska var enormt nervös. Men det gick att tina och jag blev gravid igen och min lille Fis fyller två på måndag.

  Jag tror stenhårt på långtidsodling. Det som såg så halvtaskigt ut visade sig i längden bli jättebra och det som såg bra ut efter två dagar var inte alls lika bra.

  Kollar man på Faluns siffror är de ju bra. Har de kvar sin garanti? Värt att kolla upp.

  Många kramar Kajsa, håller ändå tummarna på att det gått vägen denna gång.

  SvaraRadera
 9. Oj, vad ni har provat massa saker allihopa..

  Själva gjorde vi de tre sista försöken i Falun, det första där (vårt tredje totalt sett) så gjorde vi långtidsodling och fick vi ett tillbaka och fyra till frysen. Vi var i extas! Tyvärr blev det inget plus av det hela. Försök fyra och fem gjorde vi också i Falun. Försök fyra blev totalt platt fall med tio ägg ut men inget blev befruktat. Försök fem fick vi fyra befruktade som levde vidare varav en till blastocyst som vi fick tillbaka. Men det blev minus och de andra tre överlevde inte vidare till frys.

  Har inte gjort något speciellt utom att ätit Glandin, och får nu lite dåligt samvete för att jag inte "gjort allt". Tyvärr finns inte akupunktur på vår ort så det har jag aldrig provat heller, fast jag velat göra det.

  Lycka till tjejen! Eftersom jag och min man är ett sånt där oturspar som aldrig lyckats fast vi inte har något egentligt fel så borde ju vi putsa på statistiken för er andra :-)

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Hittade den här och tänkte på dig och det som händer nu.

  http://www.alltombarn.se/villhabarn/barnloshet-1.16090/provrorsbarn-efter-tolv-forsok-1.5247

  Håll modet uppe! Jag håller tummarna för er..

  SvaraRadera
 11. Hej, hej
  Vet ej om det har fungerat än men jag äter folsyretabletter, apiforce och berocca varje morgon och nu verkar det som att mensen är sen....är på dag 39 nu.

  SvaraRadera
 12. Jag har inget att jämföra med, men är väldigt nöjd med bemötandet i Falun. Vi bor i Sundsvall, och valde att gå privat i Falun istället för att vänta på vårt enda landstingsförsök (som skulle gjorts i Umeå). Vi fick långtidsodling och akupunktur före och efter återförandet. Har flera vänner som gjort IVF. De som behövt göra många försök har bytt klinik för att få en nystart och ett annat sätt att se på behandlingen. Och nu vet jag inte om jag borde skriva det här, för det kanske är en tillfällighet. Men de två som bytte till Falun efter flera försök på annan klinik, blev gravida med långtidsodlingen.

  Jag önskar er all lycka till! Kramar!

  SvaraRadera
 13. Hej,
  jag tillhör oxå skaran som gjort IVF med långtidsodling i Falun. Dock har jag 7 misslyckade försök i bagaget, fick inte + en enda gång. Jag tror att det viktigaste är att känna sig trygg med sin klinik. Trivs ni där ni är idag så finns det ingen anledning att byta. Däremot tror jag stenhårt på akupunktur.
  Lycka till! Kram

  SvaraRadera