lördag 16 januari 2010

Fiskutmaningen

Veckans andra middagsfisk blev i form av en gratäng. Första gången jag gjorde fiskgratäng faktiskt. Mattiteln låter inte så inbjudande och det tar alltid emot när man ska laga fisk. A tyckte verkligen inte det var någon lördagskvällsmat så han gjorde spagetti och köttfärssås istället =)

Här är min fiskgratäng i alla fall. Jätteenkel att göra och väldigt god faktiskt! Hade inte så höga förväntningar men det här lagar jag gärna igen. Sen gjorde jag den i en engångsugnsform också vilket gjorde det ännu smidigare!

Ska försöka sammanställa en meny för nästa vecka, blir nog tidigast på måndag dock. Och då ska det vara med två nya firrar.


3 kommentarer:

  1. Det låter lättegott! Kan man få recept?

    SvaraRadera
  2. Jejjemen! Det kommer här:

    Tillagning av fisk
    400 gram fiskfilé(er)
    2 krm salt
    0,5 msk margarin, Till formen

    Potatismos
    500 gram potatis(ar)
    0,5 dl mjölk
    1 st äggula
    0,5 tsk salt
    0,5 krm vitpeppar
    1 gram margarin

    Gratängsås
    3 msk margarin
    3 msk vetemjöl
    2 dl mjölk
    1,5 dl vatten
    0,5 st fiskbuljongtärning(ar)
    4 msk grädde
    2 st äggula(or)
    2 krm salt
    1 krm vitpeppar
    4 tsk pressad citron
    2 msk dill
    100 gram räkor, skalade

    Tillagning
    Tillagning av fisk:
    1. Sätt ungnen på 200 grader.
    2. Smörja en ungssäker form.
    3. Lägg fisken i formen och salta.
    4. Täck fisken med folie och tillaga i ung ca 15 minuter. När fisken är klar, ta ut formen och höj värmen till 250 grader. Fortsätt med tillagningen av moset.

    Potatismos:
    1. Koka upp vatten i en kastrull under lock (högsta värmen).
    2. Skala potatisen under tiden, dela den om storleken är ojämn.
    3. När vattnet kokar, lägg i potatisen - vattnet ska nätt och jämnt täcka potatisen, tillsätt salt och koka under lock tills potatisen är mjuk 20-30 minuter. Medan potatisen kokar fortsätter du med tillagning av såsen.
    4. Häll av vattnet på potatisen, lägg den i en blandskål och vispa sönder potatisen medan den ännu är varm med en elvisp
    5. Tillsätt mjölk, äggula, salt, peppar, margarin och smaka av.
    6. Spritsa eller klika ut moset runt kanterna på gratängformen.

    Gratängsås:
    1. Smält margarinet i en kastrull på svag värme och lyft kastrullen från plattan.
    2. Tillsätt mjöl i det smälta margarinet och rör om. Späd med mjölk och vatten, lite i taget undr kraftig vispning. Vispa så att blandningen blir helt slät.
    3. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och koka upp såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme i ca 3 minuter.
    4. Smula ner buljongtärningen i såsen och smaka av med salt, peppar och pressad citron.
    5. Blanda äggulan med grädden. Häll blandningen under vispning, ner i den varma såsen. Obs! nu får såsen inte koka mer.
    6. Tillsätt dill och räkor och blanda om.
    7. Häll såsen över fisken och gratinera i 250 grader i övre delen av ugnen i ca 5 minuter, eller tills rätten fått fin färg.

    Servera gratängen med en sallad!

    SvaraRadera