tisdag 6 juli 2010

Svar på frågor kräver ett alldeles eget inlägg

Från Anonym
Hur såg väntan ut för att komma till IVF för er?
Vi fick en remiss efter att utredningen (som tog cirka 5 månader) var slut. Fick välja på tre kliniker, två privata och en på sjukhuset i Malmö. Jag tog kontakt med de båda klinikerna i Malmö och valde den som gav mig trevligast bemötande och som hade mindre sommarstängt ifall vi skulle hinna med ett försök innan de stängde. Från och med att remissen skickades från andrologen till sjukhuset (där behandlas visst alla IVF-remisser för att sen fördelas på de olika klinikerna) tog det två-tre veckor innan den hamnade hos kliniken. De hörde av sig och inom två veckor hade vi vårt första möte. Mensen var precis igång och vi kunde börja med vår första behandling just den dagen. Så det gick verkligen snabbt. Tror mycket av det berodde på att jag ringde runt en massa och höll koll på vår remiss. Ringde både sjukhuset för att kolla om de skickat den än och till kliniken för att kolla om de fått den än. Tror det är bra att ligga på. Jag behöver det i alla fall för då känner jag att jag gör vad jag kan. Medger härmed att jag har ett lite väl freakigt kontrollbehov =)

Vad kostar det att göra privat IVF?
Det är ganska olika från klinik till klinik, men ligger i snitt på 25.000 kr för ett försök. Vi betalar 24.000 på vår klinik (de tar 28.000 på första försöket). Den andra kliniken i Malmö tar 26.500 kr för ett första försök och 25.500 för efterföljande. Cura-kliniken i Falun som jag funderat mycket på (för att de gör långtidsodling som rutin) är billigare och tar 'bara' 21.500 kr för ett försök.

Från Sandra
Hur står du till aborter? Ok eller inte och varför?
Jag tycker verkligen att det är ok med aborter. ALLA som blir gravida blir inte det för att de vill. Det kan vara misstag, dålig timing eller till exempel övergrepp som leder till graviditeter som man verkligen inte ska behöva fullfölja. Man kan ångra sig, något annat kan spela in och påverka ens livssituation, det har jag full förståelse för också. Sen kan jag så klart bli riktigt sur på människor som skiter i att skydda sig, blir gravida och sen gör abort efter abort istället. Det är INTE ok.

Och givetvis blir jag avundsjuk på dem som blir gravida lätt som en plätt och har den 'lyxen' att själva kunna välja när de vill och inte vill ha ett barn. Jag kan bli arg och sur över att jag minsann inte hade gjort abort och att de inte förstår vad de tackar nej till. Men alla är vi olika och vill olika saker och jag tycker att alla ska ha möjligheten att välja bort ett eventuellt barn de inte vill ha/är redo för.

Från ganska många
'Johanna'
Det händer lite då och då, att folk kallar mig Johanna här på bloggen. Händer det irl så reagerar jag direkt och rättar. Här har jag inte brytt mig om det, känns inte lika blodigt. Men på sistone har det inträffat mycket oftare och jag är lite allergisk mot att bli kallad ett namn som inte är mitt eget.

Så, inget H i mitt namn tack!

6 kommentarer:

 1. Hej
  Följer dig och läser din blogg och håller alla tummar att det fungerar den här gången!
  Jag och min man är nya i denna infertilitetskarusellen och har precis påbörjat vår utredning/behandling med allt vad det innebär: blodprover, spermaprover, medicinering osv. Det har visat sig att jag inte har någon vidare ägglossning och får nu äta Pergotime. Är nu inne på en andra omgång där jag får ta två tab. per dag. Nästa månad (om inget händer) blir det tre tab./dag...
  Undrar lite kring er utredning som du skriver om i inlägget... Varför tog den fem månader? Och blev ni "ordinerade" IVF direkt? Jag har försökt att hitta er historia från början i bloggen men inte lyckats. Du kanske kan skriva lite kortfattat?
  Ha en bra sommar!

  SvaraRadera
 2. hej & tack för ditt svar. Kan inte förstå att det ska vara så "orättvist" att det är köfritt och möjligt att välja mellan tre kliniker i vissa landsting (Skåne bor ni i va?) och så lång väntetid till en enda klinik i Stockholm om man inte vill betala själv från början.. man kanske skulle flytta..! Jag undrar också över vad som "fattas er" på fertilitetsfronten, berätta gärna om du vill, det är ju en ganska privat fråga så har full förståelse om du inte vill outa precis allt!

  SvaraRadera
 3. Jag tror stenhårt på denna omgång =) Vad roligt att dom fick odlas så länge och dela på sig och bli riktigt fina!

  Jag har precis testat pluss igen, samtidigt som jag blöder. Trodde jag fick min mens men testade ändå (400 kronor har jag köpt olika test för för att vara exakt) och alla är positiva. Men som sag var, blödningen är här igen, så jag antar det är ett tidigt missfall. Det blir i sånna fall vårt tredje missfall på rad och då får man en utredning så jag får väll ringa runt och kika på det. Eller så *viskar* kanske det bara är nån blödning ändå. Vem vet...
  Om det skiter sig den här gången tar jag nog en paus, tror kroppen behöver lugn, har varit gravid 3 gånger på 9 månader, och det verkar inte orka stanna kvar. Så nått är det.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej! Eftersom IVF är en djungel som jag hoppasinte behöva ge mig in i - jag börjar med insemination så får vi se om det funkar... - så uppskattar jag jättemycket att ha fått lite insikt i vad det innbär! Så tack för svaren och för bloggen :0)

  ps jag tror absolut att man måste ringa och jaga för att få saker att hända!! Lycka till!!

  SvaraRadera
 5. Haha! Vad kul! Jag har själv blivit kallad Susanne i hela mitt liv, och jag är döpt till SusannA! Tycker jag illa om namnet SusannE eller vad?? :-) Ett tag skrev jag Susannah, men det har jag gett upp. Nu presenterar jag mig som Sanna istället, så blir det inte fel.

  SvaraRadera
 6. Anonym: Ja, det är så jäkla orättvist att det ska skilja så mycket beroende på var i Svergie man bor. Hela biten med att man måste betala för sina ivf-behandlingar öht är redan jobbig och orättvis.

  Sussi: Roligt att höra från dig igen, men vad ledsen jag blir att höra att du blöder trots plus. Hoppas det inte är ett missfall utan bara en störig och ofarlig blödning. Håller verkligen tummarna för dig, du har varit med i svängarna rätt länge nu... :(

  Jag vill jag kan: Lycka till med inseminationen. Har en god vän som lyckades på första försöket med just insemination =) Håller tummarna!

  Sanna: Ja, då vet du verkligen precis hur det känns =)

  SvaraRadera