lördag 31 juli 2010

Inför nästa IVF = LISTAN

Eller 'The List' som jag kommer att benämna den emellanåt för att förstärka dess betydelse.

Saker som jag ska få kliniken att göra:
- Långtidsodling på våra embryon
- Skriva remiss för kromosomtest - för såna gör väl inte kliniken själv?
- Byta från Gonal-f till Menopur - dels för att många av er tipsat om det och dels för att Mamma ligger på om att det är mycket bättre än ALLA de andra preparaten. Mamma jobbar på Ferring =)
- Ge mig Prednisolon - för att få ner immunförsvaret
- Ge mig Trombyl el. Fragmin - för att motverka blodproppar i livmodern
- Ta nya TSH-värden (T3 och T4)? - jag bad dem visserligen göra det i våras och de var precis lika normala som våren året innan.

Saker jag själv kan göra:
- Gå på akupressur alternativt akupunktur igen
- Kolla upp ifall jag är laktos eller glutenintolerant
- Prova LCHF?

Har jag glömt något?

26 kommentarer:

 1. Glömde ge dig länk till information om låg kolhydrat-kost och möjligt samband så du kan läsa på själv: http://www.kostdoktorn.se/kategori/sjukdomar/fertilitet-pcos?mod=visa-kategorier

  Folsyra?

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att din lista verkar riktigt bra! Jag hoppas att du får igenom dina "krav" :-)

  SvaraRadera
 3. :) så skönt att vi inte är själva med slitgörat...men vad bra det blir när det är klart. Vad tycker du pm hotellboendet? Sara är med på att dela rum. Kramis L

  SvaraRadera
 4. Om du ska köra akupunktur så finns det en bra kille i Lund som går på högkostnadsskyddet! Tomas Nysjö heter han, finns på fredsgatan i Lund...

  SvaraRadera
 5. Instämmer m kommentar ovan, börja ät folsyra om du inte redan gör det. Läste om en kvinna som drabbades av upprepade missfall och svårigheter att bli gravid. Hon led av protein c brist och kunde lätt medicineras bort. Tror att det kollas m blodprov.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. =) Folsyra är nog det första jag började med när vi försökte bli gravida. Så det har jag ätit i två år nu.

  Jessica: Tusen tack för tipset. Ska ringa honom på måndag. Om det verkligen är så att det går på högkostnadsskyddet så är det ju inget snack om saken. Men det verkar för bra för att vara sant...

  Lila: Dela rum låter spännande. =) Jag tänker inte var den som är den!

  Pernilla: Tack för kost-länken! Ska spana in den lite senare idag.

  SvaraRadera
 7. Kan rekommendera menopur. Vi lyckades på 5:e försöket efter att ha bytt från Gonal F till Menopur. Gav också betydligt bättre utdelning på antal ägg. Har du testat zonterapi? Vi inte om det hade någon inverkan på att vi till slut lyckades men det kändes bra iaf...

  SvaraRadera
 8. Min gynekolog skrev remiss för kromosomanalys. Det är ett prov som ni båda ska ta. Viktigt att veta att OM det är något som är fel så behöver det inte nödvändigtvis ligga hos dig utan hos din partner. Dock är det ovanligt att man har kromosomfel, men det är lika bra att kolla så kan man släppa det sen.

  Lycka Till!!

  SvaraRadera
 9. Ska bli spännande att se vad de säger. Är du kvar på Öresund eller tänker du kolla upp med lite olika kliniker?
  Stora kramar

  SvaraRadera
 10. Kromosomodlingen heter blodprov och skall lämnas av dig och din sambo. Kolla med din gynekolog. Det tar ganska lång tid att få svar (ca 1-1,5 mån).Trombyl och prednisolon låter jätte bra. Varför åka till Falun? Carlanderska i Göteborg gör också långtidsodlingar. Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Helt otroligt att läkarna du träffat/träffar inte själva föreslår olika alternativ för att gå vidare! Ska du själv behöva sköta deras jobb??? Missförstå mig rätt, jag har full förståelse för att du gör listor, men jag irriterar mig på att läkarna inte gör sitt jobb
  Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Åsa: Jag har inte provat zonterapi men varit sugen. Kanske kan man gå på det istället för akupunktur...

  Åsa: Jag tänkte höra av mig till Cura så fort de öppnar. Tror Öresundskliniken har semesterstängt en vecka längre. Så vi får se vad de säger på Cura först. Gillar jag vad jag får höra så byter jag, annars får jag väl prata med Öresundskliniken igen.

  Anonym: Nu har jag läst på lite om Carlanderska. Kliniken i Falun är ju experter på långtidsodling och gör det lite mer på rutin än vad de gör på andra kliniker vad jag förstått. Men det garanterar förstås inte att de skulle göra långtidsodling på mig iofs. Göteborg ligger ju nära och bra men jag blev väldigt besviken på deras priser. Jisses...30.000. Vi betalar 24.000 i Malmö. Båda summorna är ju enorma men man vill ju försöka spara in så mycket det bara går...

  K: Ja, det är verkligen helt otroligt. Och jag kan meddela att de gånger jag tidigare föreslagit olika alternativ så har läkarna inte mottagit dem med öppna armar direkt utan tagit illa vid sig...så tråkigt att få det bemötandet. Jag vill ju bara bli gravid...

  SvaraRadera
 13. Tänk på att det sjukt mycket prestige mellan klinikerna. Varje klinik tror att de vet bäst. Tro mig. Jag har valsat runt mellan tre olika och den ena tror att de vet bättre än de andra. De fnyser tom öppet åt andra kliniker vilket jag tycker känns oseriöst. Det verkar som att Öresundskliniken är lite konservativ och tror inte på nya vägar som inte är vetenskapligt bevisat. Kliniken i Falun är väldigt "open minded". Helt klart värt ett försök. Om inte annat för priset. Fast ska du göra långtidsodling i Falun kanske du inte vill hänga där i 5 dgr och då måste du åka tur och retur två gånger. Dessutom krävs en hotellnatt dag innan äggplock eftersom det görs tidigt på morgonen. Dessa kostnader måste man ju också räkna med.

  SvaraRadera
 14. Hej Joanna! Det där med att läkarna inte föreslår ngt annat utan kör på den gamla vanliga är bekant för mig. Men sista gången vi planerade... sa jag att jag vill nu nedreglera mig under sommaren, då föreslog läkaren byta till Menopur. Tidigare (vid 2 färska IVF) tog jag Puregon. Precis börjat med Menopur. Dessutom har jag sagt att oavsett hur många äggblåsor det blir vill jag/vi att det görs långtidsodling. Han /läkaren/ gick med på detta. Jag brydde mig inte hur illa han skulle ta vid sig...precis som du vill jag bara bli gravid :-) Så våga säga vad du tycker och vill! Du betalar ju pengar! Jag tittade/visste inte hur mkt det kostar på Carlanderska. Får nu sista Landstingsförsök och ålderklocka går åt alldeles fel håll :-( Och vad gäller Falun ...det är inte säker att de gör långtidsodling självmant. Du måste i så fall säga det från början att du bara intresserad av långtidsodling. Jag gjorde en behandling där för 2 år sedan men fick bara 4 ägg befruktade. För att får de långtidsodla skulle man ha minst 5 :-( Jag tänker på alla dessa resor från skåne till dalarna, det kostar ju också. Man kommer i ung samma pris ändå, tror jag. Lycka till ! Jag tänker på dig och håller tummarna!

  SvaraRadera
 15. Jag fick långtidsodling på Öresund utan att behöva be om det. Men precis som skribenten ovan, krävs det att man har 5 ägg som ser fina ut för att de ska olda dem vidare. Så även om det känns motigt att de inte tar emot dina förslag så tror jag ändå att de har sina skäl. Men det kan ju vara skönt om de kunde förklara dem så att man vet.
  Lycka till med nästa försök, det är er tur någon gång!

  SvaraRadera
 16. Bra lista! Jag tycker det ska bli mycket intressant att höra vad de anser om Prednisolon. När jag frågade om det efter att gått igenom 3 missfall + 5 misslyckade ivf:er (ja du vet ju min historia) fick jag bara ett hånskratt till svar av sjuksköterskan inom landstinget. Jag ska dock höra nästa vecka vad den privata kliniken har för åsikt om det.

  SvaraRadera
 17. Ang kliniken i Falun. Jag hade endast 4 ägg som hade fortsatt dela på sig på dag 2, men de ville i alla fall göra långtidsodling och vi fick fram 2 fina blastocyster.

  SvaraRadera
 18. Lycka till med listan! Jag tror att man ibland måste våga kräva... :0)

  SvaraRadera
 19. Hejsan! Har följt din blogg ett tag nu och håller alla tummar och tår för dig varje gång! Jag har oxå upplevt din längtan, hopp och förtvivlan! Men har haft turen på min sida och har numra två barn som kommit till genom provrör,Tesa... Första var på Sahlgrenska och där gjorde dom ett koromosomtest innan vi fick försöka göra första försöken eftersom dom sa att det inte funkade om det var något fel på detta, trodde därför att alla kliniker gjorde det!? Konstigt annars! Monopur funkade för oss, ej purogon, äggen delade sig inte första gången även om de hade plockat 30 ägg!!! Calanderska har som de andra skriver oxå bara långtidsodling vid 5 eller 6 befruktade fina ägg.
  Nästa gång måste det vara din tur! Fortsätt att kämpa och lycka till!

  SvaraRadera
 20. Ett annat tips som jag också har är att ha tråkigt och ta det lugnt en tid innan det är dags. Som om kroppen kommit ner i ett lugn och förstått att det är ok att bli gravid. Det har stämt på de jag känner som blivit gravida.

  Kan tänka mig att det är störigt med "vanliga" tips men du får sålla ut dem om det inte känns bra!

  SvaraRadera
 21. Hej, slank in på din blogg av en slump då jag själv försöker få barn med 7 missfall och IVF behandlingar bakom mig. Jag väntar just nu på tid för att börja med PGD behandling i Huddinge då jag har en translokation dvs ett genetisktfel på mina kromosomer. Jag ser att många har tipsat dig om kromosomtest vilket jag definitivt tycker att du ska göra. Jag vill förtydliga för dig bara att det är din gynekolog som ska göra en "missfallsutredning" (görs genom blodprov) och i denna ingår det kromosomtest bland annat. Detta ska göras efter 3 missfall så det är mycket konstigt att de inte har gjort något ännu! Om du har ett kromosomfel så är du berättigad PGD behandling... fungerar på samma sätt som IVF men de undersöker äggen för att se om de är friska. Förstår precis vad du går igenom och önskar dig all lycka till!

  SvaraRadera
 22. Hej,
  Blev själv nekad Levaxin då de ansåg mina prover för T3 (och alla de andra) vara HELT PERFEKTA, men efter jag insisterat länge kom det fram att bara för att mina tester ser bra ut på pappret kan de fortfarande vara för låga för mig. Gränserna är olika i olika landsting. Frågan är hur du mår? Har du de typiska tecknen på underproduktion?

  Lycka till

  H

  SvaraRadera
 23. Hej, roligt gällande hotellrummet ska kolla vad som är ledigt och pris. Återkommer imorgon till er.// Lila

  TILL ANONYM: vi har oxå gjort pdg på Huddinge. Du får gärna höra av dig till min blogg; www.minbloggvarld.blogspot.com

  SvaraRadera
 24. Hej igen...har kollat hotellrum på Scandic i centrala Stockholm men det är fullt överallt:(. Om vi inte hittar något annat så är du välkommen att sova hos mig, dock 1 tim bort från Sthlm.

  //Lila

  SvaraRadera
 25. Nu är jag här igen:):)
  Scandic Anglais vid stureplan: 2390kr
  Scandic Ariadne (värtahamnen): 1215kr
  Scandic Alvik: 1530kr

  Tycker det är rätt dyrt. Brukar kunna få hotellrum för ca 600kr/natt. Om du vill kan du maila mig: lilasblogg@yahoo.se

  SvaraRadera
 26. Ser ut att vara en bra lista! Vi har gjort tre fulla ivf vid Sahlgrenska, sedan bestämde vi oss för att försöka privat och valde då Falun. De långtidsodlade äggen, vi fick två tillbaka både vid frys och färsk, vi fick både trombyl och prednosilon samt fragminsprutor. Många ägg som befruktades och delade sig som de skulle så det blev även långtidsodling. Trots detta ingen graviditet:( Men jag upplevde Falun som väldigt "open-minded", behövde inte tjata utan dem tog mina förslag på allvar. Vi åkte från Borås så det blev hotellnatt och två resor då vi åkte hem efter äp och tillbaka efter fem dagar för återföring. Detta drog upp priset så vi hade lika gärna kunna valt Carlanderska, för i slutändan blev det minst lika dyrt. Lycka till nu!!! Kram Linda

  SvaraRadera