lördag 17 juli 2010

Adoptera ett embryo?

Läste en artikel om det precis, SÅ häftigt! Man måste vara plusmedlem för att kunna läsa artikeln, men i korta drag handlar den om en kvinna som 'adopterade' två embryon på en klinik i Malaysia och blev gravid med tvillingar. Barnen som hon adopterat har hon alltså också burit på.

Trist att man inte kan göra det i Sverige, donera/få befruktade ägg alltså. Hoppas det blir lagligt nån gång i alla fall. Känns så fel att alla befruktade ägg på kliniker runt om i landet, vars 'föräldrar' gärna hade delat med sig av måste slängas om föräldrarna inte vill använda dem själva.

Vad tror ni? Och vad har ni för tankar och åsikter om det?

5 kommentarer:

 1. Det finns säkert någon käck etisk diskussion i det hela med kopplingar till urval, genetisk styrning osv. Men min spontana fundering blir; vad är egentligen skillnaden mellan att adoptera ett "konkret" barn och ett påbörjat sådant? Att det jäser färdigt hos en adoptivmamma istället för hos den biologiska ursprungsmamman?

  Det finns alldeles för många oälskade, oönskade barn här i världen. Här skulle det finnas en möjlighet att hjälpa någon som både vill och önskar...

  SvaraRadera
 2. Jag tycker absolut att det borde vara lagligt. Vad är skillnaden om man burit barnet och sedan adopterar bort det än att adoptera bort det innan? Håller med om att det är säkert många ägg som slängs som "föräldrarna" hellre hade sett skapat lycka hos någon annan.

  SvaraRadera
 3. Så länge "föräldrarna" till embryona är med på det så är det väl helt naturligt att det ska gå att göra med.

  Håller alla tummarna för dig i morgon. Kommer nog springa upp på morgonen och kolla bloggen, så jag hoppas du uppdaterar den fort :-).

  Å vilken fin tårta du gjort!

  SvaraRadera
 4. Håller med kommentarerna ovan. Tycker absolut att det borde vara lagligt att adoptera embryon. Många används ju inte, om föräldrarna tex är nöjda med antalet barn, att då kasta dem känns som ett slöseri. Att adoptera ett barn eller ett embryo....jag ser ingen skillnad förutom att en adoption av ett embryo innebär att man även får uppleva en graviditet.

  Hoppas hoppas hoppas att det blir ett vackert plus för din del imorgon.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. För ett par som inte kan få barn på naturlig väg eller med ivf så är ju adoption eller äggdonation sista utvägen och egentligen vad är skillnaden mellan äggdonation och embryoadoption egentligen? det blir ju ingen skillnad för den blivande mamman då hon inte blir den biologiska mamman varken till ägget vid en donation eller embryot vid en adoption. det positiva är ju att man som jenny sa får uppleva en graviditet så jag tycker det borde tillåtas. och om embryona slängs om de inte används så är det ju slöseri men har man föräldrarnas tillåtelse så borde det egentligen inte vara något problem om har samma regler om att man måste berätta för barnet som man har vid adoption och äggdonation

  SvaraRadera