torsdag 12 augusti 2010

Kromosomanalys - frågor!

Jag behöver lite input av er som gjort kromosomanalys för jag blev lite besviken när läkaren på kliniken sa att vi får betala 3800 kr per person för analysen.

- Gjorde ni det via er klinik eller kanske rentav på kliniken?
- Fick ni betala för analysen själva?
- Hur mycket kostade det?
- Var det kliniken som tog upp det eller ni själva?

10 kommentarer:

 1. 3800kr per person?! Hutlöst! Men, det är klart, om det får en att tro mer eller mindre på IVF så är det kanske värt det...vi har som sagt lagt ut mer än tio gånger så mycket totalt på IVF, och om vi hade fått negativa svar på ett sånt test så hade vi nog lagt av tidigare än vi gjorde.

  SvaraRadera
 2. Hej Joanna! Vi gjorde kromosomanalys efter det tredje missfallet, det skedde på utredande klinikens rekommendationer och vi betalade ingenting för testet. Det var lång väntetid på svaret, men var otroligt skönt i efterhand att veta att vi både var kompatibla och inte hade några genetiska fel.

  Har inte hunnit läsa allt som hänt dig i sommar ännu men såg att allt inte gick vägen sist. Blir så hemskt ledsen för din/er skull, önskar så att det fanns något jag kunde göra. Skriver mer när jag uppdaterat mig på allt som hänt, stora kramar

  SvaraRadera
 3. Vi har gjort en kromosmanalys men det var inte vi som betalade för den. Vi gjorde den i samband med våran mf utredning så den gjordes på samma ställe där jag gör alla vul.
  Det låter konstigt att ni ska betala för den.

  SvaraRadera
 4. Jag har gjort en kromosomanalys och för mig kostade det absolut ingenting. Nu visste jag iofs att det finns en skadad kromosom i släkten så kanske gjorde det att jag fick göra testet gratis? Men 3800 kronor låter som VÄLDIGT mycket pengar..

  SvaraRadera
 5. Vi behövde INTE betala. Det var aldrig tal om det. Min gynekolog skrev en remiss. Vi åkte båda upp till Södersjukhuset i Stockholm och lämnade blodprov. 3-4 veckor senare hade jag tid hos min gynekolog igen som meddelade oss resultatet. Helt kostnadsfritt för oss.

  SvaraRadera
 6. Vill också tillägga att jag aldrig hade hört talas om kromosomanalys innan min gynekolog tog upp det med mig. Han ville inte att vi skulle gå vidare med fler behandlingar innan vi hade fått svar på kromosomanalysen. Då hade jag misslyckats med 3 IVF och fått 2 missfall.

  SvaraRadera
 7. Vi gjorde det på sjukhuset i Ystad men proverna skickades till Lund för analys. Det ingick i vår utredning efter våra 3 tidiga missfall att göra en kromosomanalys. Jag anser inte att ni ska betala det själva utan det borde vara en självklarhet och ingå i er behandling/utredning.

  Region Skåne tar sådana prover när man fått 3 missfall och då borde man ju få det om man för utredning för barnlöshet/IVF. Stå på dig! :D

  SvaraRadera
 8. Hej! Vi ska göra en kromosomanalys i vår utredning efter våra 3 missfall. Det görs på SÖS här i sthlm och är gratis.
  Det kanske vore en idé för er att göra en missfallsutredning hos en vanlig gynekolog för då är det gratis? Parlellt mer er ivf kanske? Kram!

  SvaraRadera
 9. Det finns val olika kromosom analyser sa vitt jag vet, ett for att kolla blod osv om man har ett genetiskt fel. Sen kan man ju aven fa analys av varje agg som har blivit befruktat for att se om det ar nagon ide att ens satta in agget i kvinnan. de ar detta som ar dyrt. Jag har erfarenhet av flera pa ett forum som gjort detta och upptackt att ibland sa har det varit fel kromosomer i agget och darmed ingen ide att satta in agget, medan ett annat agg varit ok och de lyckades pa detta....
  Tva helt skilda saker darmed......
  kram aussie

  SvaraRadera
 10. Joanna - jag hittade detta - skickar bara som lite info till dig...detta kassasl PGD nar de kollar agget....aussie

  PGD görs i samband med assisterad befruktning, innan embryot implanteras i livmodern. När embryot är ett par dagar gammalt tas en eller ett par celler bort för DNA-analys. Under tiden förvaras embryot fryst. Efter analys, och bortsållning om embryot som bär på anlag för sjukdom, implanteras ett embryo med utvald DNA-profil i livmodern. Preimplantatorisk genetisk screening (PGS) är en ny PGD- tillämpning. Metoden kan användas för att diagnostisera kromosomavvikelser i befruktade ägg innan dessa implanteras i livmodern. Den har introducerats i syfte att öka möjligheterna till framgång vid IVF-behandling i de fall där chansen till graviditet är kraftigt minskad, t.ex. på grund av hög ålder hos kvinnan eller tidigare upprepade missfall.

  SvaraRadera