lördag 20 mars 2010

Infertilitet som förs vidare?

Jag som inte ens är gravid än lyckas ändå oroa mig över det som skrivs i den här artikeln. (Fru Barnlös bloggade om den för nån månad sen, men jag är fortfarande lite fast i den...) Någon annan som läst den? Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara större risk att provrörsbarn får med sig de kassa fertilitetsgenerna än om man lyckas bli gravid på naturlig väg när man är ofrivilligt barnlös och har kassa fertilitetsgener.

Eller har jag missuppfattat budskapet?

Det var visst speciellt riskabelt när man gör ICSI...men det känns ju som att det borde vara tvärtom när man väljer ut de bästa spermierna att befrukta äggen med. Men man gör ju iofs bara ISCI när spermierna är av sån kvalitet att de inte lämpar sig för vanlig IVF. Men man består ju till 100% av sina föräldrars dna så det är ju inte så konstigt att man ärver det mesta från dem också.

Sen fattar jag inte riktigt varför den manliga infertiliten så lätt kan föras vidare, men inte den kvinnliga. Den nämns inte alls i artikeln. Om en kvinna är den som har fertilitetsproblem, och hon föder en dotter, är hon då helt fri från de dåliga fertilitetsgenerna?

I vårt fall så har inga av våra föräldrar, eller deras föräldrar (och så vidare) haft infertilitetsproblem. Det borde ju betyda att om infertilitetsproblem kan uppstå så lätt, så borde de också kunna försvinna lika lätt.

Och om infertiliteten beror på yttre faktorer och inte DNA då. Det säger man inget om i artikeln. Istället så skrämmer man upp folk med att säga att de som gör IVF och ICSI sätter barn till världen med kass dna. Trevligt...

Jaja, ni kan ju läsa artikeln om ni vill. Skriv gärna vad ni tycker, jag vill höra! =)

5 kommentarer:

 1. Ja, nu kommenterar jag mitt eget inlägg. Men det är bara för att jag blev sur över Mikas inlägg i detta ämne.

  Försökte att kommentera på hans blogg men det gick inte. Så jag får göra det här istället.

  Jag tycker nämligen det är ganska intressant att han menar att ALLA som försöker få barn genom IVF och ICSI sprider sina defekta anlag vidare. Många av de som försöker bli gravida genom IVF och ICSI gör det på grund av att yttre faktorer påverkat tex spermiekvalitén och inte pga dåligt DNA.

  Det här är ett så tydligt exempel på hur en artikel med väldigt begränsad information vilseleder människor och inte ger dem en ärlig chans att skaffa sig en rättvis uppfattning.

  För att mena att människor som har låg fertilitet på grund av yttre faktorer för vidare sina dåliga fertilitetsgener är som att säga att en person som blivit av med sin arm i en olycka inte borde skaffa barn för de kommer att födas enarmade.

  För övrigt finns det dessutom så jäkla många andra egenskaper som är så vansinnigt mycket värre än att vara infertil.

  Jag har hellre fler infertila här i världen än att en person som Mika för vidare sina gener med fördomsfullhet, ignorans och trångsynhet. Hoppas han adopterar en katt istället.

  SvaraRadera
 2. Blir så jävla ledsen av hans inlägg. "Låta naturen ha sin gång". De som super och tar droger medan de väntar barn borde verkligen inte få "sätta barn till världen". De som genomgår IVF eller ICSI vill verkligen ha sina barn och det är verkligen ingen lätt process som man går igenom.
  Hoppas han får gå igenom samma helvete så kan har uttrycka sig på nytt efter det.

  SvaraRadera
 3. Jag läste hans inlägg och även jag försökte kommentera det men det gick inte. Jag blir så irriterad på sånt där svammel.
  Tycker inte att folk som inte vet vad det här handlar om ska komma med så mycket åsikter.

  Varken mina eller min mans föräldrar har haft problem med att få barn, så jag vet inte riktigt hur väl det där stämmer om att man ärver barnlöshet...

  SvaraRadera
 4. Jag såg också den artikeln för någon månad sedan men det känns som om det var väldigt tunnt skriven, då de bara valde att se saken på ett enda sätt.
  Och gällande Mikas inlägg så blev jag först också väldigt upprörd, men när jag kollade runt på hans blogg och hans övriga inlägg så kände jag att det inte längre var något att hetsa upp sig över. Det verkar ju bara vara en kille med hävdelsebehov som gillar att provocera sin omgivning. Han verkar ha väldigt konstiga åsikter om det mesta. Man hoppas nästan att han drabbas av någon "kris", såsom ivf, så att han får lära sig att känna lite empati för andra människor.

  SvaraRadera
 5. Jag har följt din blogg ett bra tag nu och tycker du verkar vara en otroligt stark och målmedveten person. Heja er! Jag hoppas och tror verkligen att eran enträghenhet kommer att ge resultat.

  Nu till inlägget, jag skulle aldrig lita på vad som står i någon tidning som aftonbladet. Läs den vetenskapliga artikeln som ligger som grund till aftonbladets istället. Jag har hittat den så om du vill ha den skickad till din mail är det bara att säga till. Jag skulle inte heller ta denna artikel på jättestort allvar eftersom de ju bara har titta på små barn som inte har kommit in i puberteten ännu. Men jag tror att vissa tillstånd som bidrar till barnlöshet kan vara ärftliga men som du säger Joanna så är det många som påverkats av miljö snarare än anlag.

  SvaraRadera