fredag 11 december 2009

Snacka om att bli alldeles "värdelös-stämplad"

Så kändes det igår, när jag och A på på vår traditionella julkonsert, "Lussikal" med Malmö Symfoniorkester och Lunds studentsångare. Årets konsertvärd var Anders Lundin och han förpestade hela upplevelsen för mig. Det enda han pratade om var hur pass mycket bättre julen är när man har barn. Hur speciellt det är när barnens skiner upp till kalle anka och klappar. Hur julen inte kommer till sin rätt innan barn är med i bilden. "Mamma och pappa skapar en julstämnings-bas innan barnen kommer till världen"...

Fy fan. Det enda som håller mitt hopp och humör vid liv just nu är att det är december och julstämning överallt och att jag kanske kan ta chansen och försöka mysa lite och tänka på sånt som gör mig glad istället. Men ack så fel jag hade, för julen är ju fullkomligt värdelös om man inte har några barn. Är det så att inte ens julen kan rädda mig?

Jag vet att jag tar allt väldigt personligt just nu, men jag mådde oerhört dåligt igår när jag var tvungen att lyssna på barnpratet. Det fanns ju ingenstans att gömma sig. Bara sitta där och bli påmind om hur kass man är för att man inte har några barn.

7 kommentarer:

 1. Anders Lundin kan inte veta hur det känns för oss alla barnlösa par som mest av allt vill ha barn men som inte kan få. Jag tycker att det är onödigt att man pratar för mycket om barn när man SKA veta att alla inte kan få.

  Kramar till dig

  SvaraRadera
 2. Blää så sunkigt att du inte fick njuta och må bra när du hade förväntat dig lite underhållning.

  Hoppas att du kan hitta julstämning och julglädje någon annanstans.

  /Anna

  SvaraRadera
 3. Att de som har barn ständigt pratar om hur fantastiskt det är osv är väl ok. Men att nedvärdera livet utan barn tycker jag inte de har rätt att göra. Som att julen inte kommer till sin rätt eller att, som jag läste på en blogg, "man har inte förstått vad livet går ut på innan man har barn".

  Var och en känner sin egen situation och bara man själv vet vad som är värdefullt för en. Sedan skulle jag vilja säga att vi som inte tar allt för givet nog är bättre rustade för livet än de som tar allt för givet och häver ur sig ogenomtänkta saker. Tänk när de råkar ut för svårigheter, då faller nog allt.

  Om man älskar julen kan den bli en fantastisk tid, oavsett om man har barn eller inte! Det är lugnt och mysigt och en perfekt tid för att vila och bara njuta!

  SvaraRadera
 4. Vissa människor tänker inte. Det var nog fler än du som blev ledsen eftersom det är fler än man tror som lider av ofrivillig barnlöshet.

  SvaraRadera
 5. Måste vara tufft att höra verkligen, vad oeftertänktsamt sagt! Eran jul kan vara fantastisk ändå, tänk er sovmorgona och att ligga kvar och mysa i sängen tillsammans!
  Och sen efter nyår var det va? Blir det nya tag! Man blir så lätt besatt av det man inte har så man glömmer vad man har, det gör även dom med barn. Det kan vara ett till barn, eller att man aldrig får sova eller missa att gå ut. Sånt som kan tyckas löjligt men eftersom det handlar om att inte kunna så blir det en sån besatthet ändå.
  Människor är ju skapta så att man typ aldrig är nöjd, alltid tror man att det finns en bättre värld bakom knuten, och såklart det är en bättre värld för er med barn eftersom ni längtar så, men den tiden kommer, på ett eller annat sätt och då kommer den här tiden ha kännts avlägset tror jag. Önskar dig en fantastisk jul hur som helst, i ert nya hus!

  (Ack den som endå hade en liten stuga att fira i, julen blir aldrig så mysig som i ett riktigt hus... ;) )

  SvaraRadera
 6. Men gumman, du/ni är inte värdelösa för att ni inte har fått barn än, livet består av så mycket mer än att föda barn!!
  Er tur kommer!! Och vår också hoppas jag ;)

  SvaraRadera
 7. Vad trist! Det finns alltid folk (alldeles för många) som menar att saker inte kommer till sin rätt innan man har barn. Och inte nog med att livet inte är lika härligt som om man har barn, barnlösa kan inte uttala sig om livet för de har ju inte upplevt något tydligen...

  Det är verkligen respektlöst mot alla som inte har barn; både mot de som inte kan, de som inte vill, och de som inte ens har tänkt på barn än.

  Hoppas att du kan hitta julstämningen ändå. Kram.

  SvaraRadera